Само за градинари: Как да направите самополиващи се саксии?

 Само за градинари: Как да направите самополиващи се саксии?

Можете да го направите сами като използвате пластмасова бутилка!
 
Благодарение на растенията нашият дом може да изглежда много по-уютно. Цветята внасят толкова много живот и свежест (да не говорим за по-доброто качество на въздуха) в нашето малко пространство. Изненадващо, можете да станете един добър домашен градинар и да създадете своя собствена закрита плантация с минимум грижи и без много да разхвърляте.
 
Ако искате да имате растения в дома си това е една проста и умна идея. Жена променя предназначението на 2-литровите бутилки и ги превръща в саксии със самостоятелно поливане и така можете да започнете да отглеждате домати и краставици дори – на закрито. Учудващо е колко брилянтен и ефективен е този проект. Трябва да пробвате да го осъществите!
 
Какви растения бихте насадили в тази ръчно изработена саксия-бутилка? Споделете в коментарите по-долу!
 
Необходими инструменти и продукти:
 
• Чук
• Отвертка
• Пластмасови бутилки
• Семена
 
 
"Преди няколко седмици момичетата и аз направихме един проект и от тогава аз се забавлявам всеки ден като го наблюдавам. Ние променихме предназначението на няколко 2-литрови бутилки и ги превърнахме в самостоятелно поливащи се саксии за отглеждане на разсад за домати и краставици на закрито. Сложихме ги на перваза на прозореца в близост до бюрото ми и ги гледам как растат всеки ден. Това е перфектният антидот на времето за лентяйство, което имаме тук в Сиатъл." – споделя Ан.
 
"Опитвах се да започна да отглеждам семена на закрито по няколко различни начини през годините. Засега това е моят любим метод, тъй като почвата е винаги с точното ниво на влажност, защото е много лесно да се прецени с невъоръжено око, кога е необходимо да се добавя вода в съда и това на растенията изглежда им се отразява много добре."
 
Ето как можете да го направите:
 
Трябват ви няколко 2-литрови пластмасови бутилки, почва, семена, дебел конец или прежда (памучен или полиестерен също ще свърши работа), отвертка, чук, и остър нож за рязане на бутилките.
 

 
Срежете бутилката наполовина.
 

 
Използвайте отвертка и чук, за да пробиете дупка в центъра на капачката на бутилката.
 

 
Отрежете от преждата или конеца парче дълго около 30-40 см, прегънете го на две и направете примка в единия край.
 

 
Нанижете преждата през отвора на капачката на бутилката, така че възелът да остане от вътрешната страна на капачката. Тази прежда ще действа като фитил или дрен, който ще черпи вода нагоре от "басейна" към почвата. Растението ще взема само толкова вода, колкото се нуждае, така че влагата в почвата ще бъде перфектно регулирана.
 

 
Поставете капачката обратно на гърлото на бутилката и сложете горната част на бутилката в основата.
 

 
С течение на времето, когато растенията се развият и изразходват водата, просто можете да повдигнете горната част, за да добавите повече вода в основата, вместо да я наливате над почвата. Когато почвата започне да изсъхва, вода ще бъде засмукана чрез преждата.
 
Сложете етикети на бутилките, така ще знаете къде какво е засадено. 
 

 
Добавете почва и семена …
 

 
Вода ….
 

 
Първият път трябва да напоите почвата от горния край, за да се уверите, че е равномерно влажна и че преждата също е мокра. В противен случай повърхностното напрежение на водата, ще попречи на цялото това нещо да функционира правилно.
 

 
… И чакайте. 
 
loading…

Източник: mall359.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *