Арестуваха Никола Саркози!

Бившият френски президент е задържан под стража

Париж, Франция

Бившият френски президент Никола Саркози бе задържан под стража, за да бъде разпитан за търговия с влияние, предаде АФП, като се позова на съдебен източник. Той е вкаран в Централната служба за борба с корупцията, финансовите и данъчните престъпления (OCLCIFF) тази сутрин около 8 часа, предава Le Monde. Това е безпрецедентна мярка за бивш държавен глава на Франция. Антикорупционният отдел на съдебната полиция има 24 часа, за да разпита Саркози. Мярката може да бъде удължена еднократно.

Advertisiment:Реклама:

Саркози ще бъде разпитан във връзка с т. нар. афера „Бетанкур“ за незаконно финансиране на предизборна кампания.

реклама:

Твърди се, че през 2007 г., наследничката на козметичната фирма „Л’Ореал“ Лилиан Бетанкур е направила незаконно дарение от 150 хил. евро за предизборната кампания на Саркози. През 2011 г. Бетанкур беше поставена под попечителство, след като бе доказано, че страда от „смесена деменция“ и „болестта на Алцхаймер, която е в умерено тежък етап“ и има установен „бавен дегенеративен церебрален процес“.

В края на март миналата година срещу бившия френски президент започна официално разследване по аферата, като Саркози бе разследван по подозрения, че се е „възползвал от уязвимо лице“. Половин година по-късно съдът в Бордо сне обвиненията. Максималната присъда за търговия с влияние във Франция е три години затвор и 375 хил. евро глоба.

източник: blitz.bg

реклама:
реклама:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *