Черен дроб долетя със „Спартан“ от Бургас до София

Спасен е животът на 36-годишна жена с последен стадий на цироза

София, България

Във ВМА приключи поредната трансплантация на черен дроб. Екипът на проф. Никола Владов – началник на Клиниката по чернодробна, панкреатична и трансплантационна хирургия, извърши присаждане на черен дроб по спешност на 36-годишна жена с последен стадий на чернодробна цироза вследствие на Хепатит Б. Това съобщиха от лечебното заведение.Донорът е 60-годишен мъж, изпаднал в мозъчна смърт. Експлантацията – изваждането на органа, е извършена в МБАЛ-Бургас съвместно с екипи на ВМА и УМБАЛ „Александровска”. Столичните медици бяха транспортирани до Бургас от транспортния самолет С-27J „Спартан“ от състава на Военновъздушните сили.

Трансплантацията на черния дроб във ВМА е започнала в 8.00 ч. сутринта и е приключила към 11.00 ч. Пациентката е екстубирана веднага на операционната маса. В момента е преведена в Клиниката по анестезиология и реанимация, контактна е и диша самостоятелно.

Това е 37-та трансплантация на черен дроб за екипа на проф. Владов от 2007 г. насам и четвърта поред за 2014 г. През 2013 г. бяха извършени общо 5 чернодробни трансплантации.

Ръководството на Военномедицинска академия и екипът от специалисти, осъществили чернодробната трансплантация, благодарят на близките на донора за високохуманния жест, на колегите от бургаската болница за бързата и адекватна реакция и професионално извършената експлантация, както и на екипажа на военнотранспортния самолет, извършил медицинския авиотранспорт.

http://www.blitz.bg

Comments

  1. Отговор

  2. By Marchela Telalian

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *