Ислямистите от „Боко Харам“ приветстваха клането в Париж

Париж, Франция
Решението на френското сатирично издание „Шарли Ебдо“ да сложи на първата страница на новия си брой карикатура на мюсюлманския пророк Мохамед разгневи мюсюлманите по целия свят. По техните думи, това е поредната обида срещу тяхната религия.Новият брой на сатиричното издание излезе в около 3 милиона екземпляра, които бяха изкупени светкавично. На първата страница на вестника бе изобразен пророка Мохамед, който плаче и държи лист с надписа „Аз съм Шарли“, а над него стои надписа „Всичко е простено“. Търсенето на броя е толкова голямо, че от него ще бъдат отпечатани още 2 милиона копия.

Мнозина мюсюлмани обаче заявиха, че вярата им забранява изобразяването на пророка Мохамед и реагираха с недоумение и гняв на последната корица на изданието. Някои казаха, че изразите на солидарност с „Шарли Ебдо“, след атаката от миналата седмица, са били отблъснати, докато други изразиха опасения, че карикатурата може да отприщи ново насилие. „Излагате на опасност живота на други, когато предизвиквате кръвожадните и луди терористи“, казва Хамад Алфархан, 29-годишен лекар от Кувейт.

Във Филипините се проведоха гневни протести заради корицата и двойните стандарти на Запада. На банери, държани от демонстрантите в Марауи, бяха изписани лозунги, обвиняващи Запада в мълчание относно смъртта на мюсюлманите и „Вие сте Шарли, аз обичам Мохамед“.

По време на една от демонстрациите снимка на израелския премиер Бенямин Нетаняху бе запалена, докато на банери пишеще, че няма да има извинение от мюсюлманския свят за клането в Париж.

Междувременно нигерийската екстремистка групировка „Боко Харам“ приветства кланетата във френската столица. “Много сме радостни от случилото се във Франция. Радваме се какво застигна народа на Франция… че кръвта им бе пролята във вътрешността на страната им“, каза лидерът на групировката Абубакар Шекау във видео, публикувано в мрежата.

Междувременно Аббас Шуман, заместник на заместник на Великия имам на влиятелната джамия Ал Азхар в Кайро, каза, че новата карикатура е „крещящо предизвикателство за чувствата на мюсюлманите, които са симпатизирали на изданието“.

Той обаче призова мюсюлманите да игнорират тази рисунка и да демонстрират „толерантност, прошка и да хвърлят светлина върху историята на пророка“. По думите му, гневната реакция „няма да реши проблема, а само ще увеличи напрежението и офанзивата срещу Исляма“.

В Йордания „Мюсюлманско брадство“ обяви, че ще организира протест по време на молитвите в петък. Говорителят на организацията Мурад Адалей заяви, че братството категорично осъжда убийствата в Париж и „обидите“ по адрес на пророка.

Иранското правителство строг осъди клането в Париж, но иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф каза, че в свят на много различни култури, „светините трябва да бъдат уважавани“. „Мисля, че бихме били в доста по-голяма безопасност, бихме живели в един много по-толерантен свят, ако започнем сериозен диалог, сериозен дебат относно нашите различия и да открием, че нещата, които ни обединяват, са много повече, отколкото нещата, които ни разделят“, каза още Зариф.

Източник:http://www.blitz.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *