София и Стара Загора финалисти в конкурс на Майкъл Блумбърг

Фондацията на бившия кмет на Ню Йорк селектира двата български и още 19 европейски града в надпревара за иновативни проекти за подобряване живота на континента
Българската столица София и Стара Загора са сред финалистите в иновативен конкурс, създаден от бившия кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг.

Фондация Блумбърг Филантропис (Bloomberg Philanthropies) обяви 21 европейски града, избрани сред 155 кандидати, да продължат участието си в конкурса. Те ще се състезават за голямата награда от 5 млн. евро и за четири награди от по един млн. евро.

“Европейските градове в тазгодишния конкурс излязоха със смели и креативни идеи, които имат потенциал да подобрят живота на континента, а и на цялото земно кълбо”, каза Майкъл Блумбърг, филантроп и 108-и кмет на Ню Йорк.
32863-632x358

Градовете са кандидатствали с проекти, които да разрешават големи социални или икономически проблеми или да правят управлението по-ефективно. Селектираните 21 града ще трябва да доразвият проектите си и да ги подадат отново през лятото, съобщава БГНЕС

В краткото представяне на София се казва, че над половината от 1,3-милионното население на столицата живее в жилищни комплекси с малко качествено обществено пространство и слаб достъп до изкуството и културата. Градът планира да подеме кампания, която да позволи на гражданите да оформят сами по-добра среда.

Предвижда се създаването на мобилни арт ателиета, в рамките на които ще се скицират квартали, а местните жители ще бъдат ангажирани в промяната на дизайна на обществените пространства – от пейзажа до ремонта на сгради и арт инсталации. Според авторите на проекта това ще повиши сплотеността на общността.

Стара Загора посочва като основно предизвикателство икономическото развитие. Най-умните млади хора на града напускат дома си, за да учат и само 3% се връщат. За да спре изтичането на мозъци, градът ще разработи програма, която дава награди и осигурява инициативи на млади хора с идеи в областта на науката, технологиите и математиката, желаещи да останат или да се върнат в Стара Загора.

Градът ще предостави 70% от първоначалното финансиране, както и правни и други услуги на печелившите бизнес концепции.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *