Нещата, на които да научите детето си, преди да навърши 10

0538253001442561171_496400_600x458_actualno

 

Хубаво е да се замислим какво точно искаме да възпитаме в детето си и по този начин да изградим собствената си „родителска програма”. Ето какво е преценила за себе си, че е важно да научи детето си до неговата 10-годишнина, писателката Линдзи Мид, публикувано в huffingtonpost.com.

1. Да уважава другите

И мъжете, и жените. Директорката на училището и бездомният мъж, който виждаш всяка сутрин на метрото, заслужават уважение.

2. Белите и физическата активност са нещо хубаво

Нормално е да се правят бели. Зная, че често ти се карам за това, защото предпочитам тишината, но работя над себе си. Физическата активност и понякога – буйното държане са нещо напълно нормално. Но има граници – физическото насилие не е нещо нормално. Важно е да се разбере къде е тази граница.

3. „Не“ значи „не“. И точка

Не е важно, кой казва „Не” и в какъв контекст.

4. Не крий чувствителността си

Ти преживяваш всичко прекалено дълбоко. Не позволявай на света да приглуши чувствата ти. Можеш да бъдеш силен и едновременно с това – чувствителен човек. Всъщност богата палитра от чувства те прави по-силен. Това важи, както за момчетата, така и за момичетата.

5. Не можеш да направиш някой друг щастлив – нито мен, нито баща си, нито сестра си или брат си

Никого. Това не е твое задължение. Ти отговаряш за себе си и за своето отношение към околните, което, разбира се може да влияе на тяхното настроение. Но не позволявай на никого да те държи отговорен за неговото щастие. Мен ме прави щастлива съзнанието за това, че ти преуспяваш, преодоляваш трудностите, вдъхновен си, радваш се на живота и живееш съзнателно.

6. Обръщай внимание на собствения си живот

Когато обръщаме внимание на всичко, което се случва около нас и в живота ни, то ние получаваме дни, изпълнени с живот и богати на спомени.

7. Открий това, което страстно те увлича

Не е важно какво ще е това, но не искам да чувам от теб, че ти е скучно. Никога. Около теб има толкова интересни неща, които могат да се изследват и изпробват. Ще подкрепя всяко твое увлечение, било то спорт, програмиране, свирене на инструмент – или всичко заедно. Но ти трябва да откриеш това, на което искаш да се отдадеш.

8. Няма нищо по-лошо от разглезения и неблагодарен човек

Аз съм строга майка и ми е тежко, когато ти се карам или наказвам. Но без капка съжаление ще реагирам на глезотията и/или неблагодарността. Ти не ги проявяваш често, но винаги помни колко много ни е провървяло. Малките изненади, помощта към по-слабите, листчетата с благодарности – така се опитвах да ти покажа какъв голям късмет е да сме семейство.

9. Дори ако не започнеш да правиш нещо пак може да не си прав

Мълчанието на приятелите ни ни ранява много повече от думите на враговете ни, е казал Мартин Лутър Кинг. Главатараят на бандата е виновен, но и всички, които са го последвали – също. Имай смелостта да се противопоставиш на популярните деца, когато обстоятелствата се подредят така, че те правят нещо лошо. Не участвай само, за да си като другите.

10. Обичам те, независимо от всичко

Грешките са част от живота. За да се научим на нещо трябва да пуснем миналото и да започнем отначало. Теб те отглежда майка, която не се страхува да показва своите слаби черти, не се страхува да претърпи провал, да се извини и да започне отначало. Винаги ще те обичам дори ако не харесвам поведението ти. Надявам се да живееш с разбирането, че трябва да се учиш от грешките си и осъзнавайки ги да започнеш отначало./actualno.com

 

 Ако статията Ви е информирала или просто ви е допаднала, моля СПОДЕЛЕТЕ я с приятелите си. Екипът на http://klukibg.net  ще Ви бъде благодарен

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *