11 реплики, които не са характерни за умните хора

11 реплики, които не са характерни за умните хора

Има някои неща, които умните хора избягват да казват, особено по време на работа. Тези фрази носят специално послание и развалят имиджа на човек. Изричайки ги, човек започва да изглежда некомпетентен и неуверен. 

Тези фрази са натоварени с негативни последици и биха могли да подкопаят кариерата на всеки, който ги използва. Ето ги и тях: 

„Не е честно! Животът не е справедлив”

Казвайки това се предполага, че вие мислите, че животът е трябвало да бъде по-справедлив към вас, което звучи незряло и наивно. 

„Това е начинът, по който трябва да се правят нещата!“ 

В днешно време човек трябва да бъде гъвкав, иначе няма да е в крак със събитията. Ако използвате подобна реплика, вие ще изглеждате мързелив и твърдоглав и шефът ви няма да е доволен. 

„Няма проблем”

Когато някой иска да ви благодари за някаква услуга, която сте му направили и вие му кажете, че няма проблем, вие намеквате, че всъщност има проблем. Това кара хората да се чувстват зле. По-добре кажете нещо като: „Беше удоволствие за мен.“ 

„Мисля, че имам една глупава идея“

Тази прекалено пасивна фраза мигновено подкопава доверието в човек. По-добре кажете, че имате страхотна идея и не се опитвайте да бъдете най-лошия си критик. Ако не сте сигурни в нещо, не го показвайте. 

„Това ще ми отнеме само една минута“ 

Това създава впечатлението, че всички други имат много повече работа за вършене от вас. Така вие обезценявате труда си. Не се колебайте да кажете, че задачата ви е достатъчно сложна и иска вниманието ви. 

„Добре, ще пробвам“

Това звучи колебливо и предполага, че нямате доверие в способността си да изпълните задачата. 

„Той е мързелив и некомпетентен идиот“ 

Подобна пренебрежителна забележка към колега звучи твърде грозно и в крайна сметка вие ще изглеждате като идиот. Ако не разполагате с правомощията да уволните даден човек, тогава не го коментирайте зад гърба му колко е некадърен. 

„Това не е в длъжностната ми характеристика“ 

Тази фраза показва, че вие работите на минимума от способностите си, колкото да си вземете заплатата. 

„Това не е по моя вина“ 

Никога не прехвърляйте вината на колегите си и не ги сочете с пръст. Бъдете отговорни. Ако нещо се е объркало заради вас – признайте си и обяснете какво се е случило. Придържайте се към фактите и нека шефът ви си направи изводите за това кой е виновен. 

„Не мога“ 

Не мога, често значи не искам. Особено в света на бизнеса. Ако не можете нещо конкретно, предложете алтернатива. Например, вместо да кажете „Не мога да остана късно тази вечер“, кажете „Мога да дойда по-рано утре сутринта.“ 

„Мразя тази работа“ 

Никой не иска да ви слуша как се оплаквате от работата си. Така ще ви излезе име на отрицателна личност, която снижава морала на екипа. Шефовете не обичат скептиците, които влачат колегите и фирмата надолу. Ако ви усетят, веднага ще ви сменят с някой ентусиаст!

Източник: pik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *