Бижу с ДНК ще пази спомена за любимия 100 години

Бижу с ДНК ще пази спомена за любимия 100 години

„Докато смъртта ни раздели“ не е задължително да е краят на вашата любов благодарение на нова революционна техника в бижутерията, която позволява да запазите близостта на любимия дори когато той не е до вас, пише американското списание „Мental floss“.

Изследователят Робърт Грас от швейцарската компания „TurboBeads“ и неговият екип създадоха начин за извличане и съхранение на ДНК зад диамант, инкрустиран в пръстен или колие, така че този, който ги носи винаги да има част от любимия човек със себе си.

Идеята вече има своя страница в сайта за дарения Kickstarter, където желаещи могат да оставят сума в подкрепа на проекта, наречен „Identity Inside“.

Според Грас идеята му е дошла докато е търсил подарък за своята съпруга. Разочарован от липсата на възможност за интимен и личен подарък, той развива проекта. Грас започва да изучава древни фосили за насоки при начините за съхранението на ДНК извън човешкото тяло. Според него в момента той може да съхрани генетичен материал с продължителност до 100 години.

„След получаване на проба (от устен тампон) ние пречистваме ДНК-то и след допълнителен качествен контрол то се вкаменява“, каза самият Грас за процеса във видео, качено на страницата в Kickstarter.

След това вкамененото ДНК под формата на прах се поставя в малък отвор на направен по поръчка пръстен или медальон. След това той се затваря с 0,02-каратов диамант.

Сходен продукт на компанията „Life Gem“ представлява диамант, за чиято изработка е използван въглерода от кремираните останки на човек.

Източник: lifebg.net

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *