Как млад бизнесмен спаси „умиращо“ село (СНИМКИ)

Как млад бизнесмен спаси „умиращо“ село (СНИМКИ)

До неотдавна с. Нижнезолотилово в Архангелска област е типично „умиращо“ село от централните райони в Русия. Тук живеят само четирима души – все старци, а двама от тях зимуват в града. Въоръжени със ски, останалите двама се редуват да ходят за продукти по затрупаните със сняг пътища до най-близкото населено място на няколко километра от селото.Днес обаче селото е неузнаваемо – тук са се заселили млади семейства, навсякъде кипи строителство на нови домове. През зимата тук живеят постоянно 16 души и с всяка година броят им расте. Лятото селото се пълни с гости от града, включително и желаещи да участват в събирането и производството на местен чай.

„Чуден чай“ и „Bronsky чай“ 

Новият живот на селото вдъхва предприемачът Михаил Бронски. Преди 10 години Михаил започва да се занимава с производството на местен чай – от растението иван-чай (lat. Chamerion). С времето хобито на Михаил се превръща в утвърден бизнес.

„Реших да превърна увлечението си в бизнес, преди всичко защото исках да създам работни места за членовете на моето семейство. Родителите и сестрите ми с техните семейства много искаха да живеят на село, но там нямаше работа –разказа Бронски пред „Руски дневник“. – Това бе едно умиращо село“.

Михаил успява да спаси селото, след като за две години създава там около 60 работни места. Основава компанията Bronsky & Co., която се занимава със събиране и производство на иван-чай. Чаят се продават под марките „Чудесен чай“ (Чудный чай) и „Bronsky чай“.

Работата по събирането и заготовката на чая е сезонна, затова Бронски планира да развива активно бизнеса с местни занаяти и туризъм, за да гарантира стабилна заетост през зимния период. „Северът е истински пазител на руската култура. Тук много неща са уникални. Убеден съм, че със съвместни усилия ще успеем да запазим нашето село, да възродим местните занаяти и да осигурим работа за всички“, казва бизнесменът.

Източник: blitz.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *