Учени от Хумболтовия университет изтръпнаха, когато видяха какво правят шимпанзета

Учени от Хумболтовия университет изтръпнаха, когато видяха какво правят шимпанзета

Нови видеокадри на ритуално поведение на шимпанзета, заснети и анализирани от изследователи, показват, че животните може да изпълняват духовни практики и че дори е възможно да вярват в Бог. Във видеоклипа се вижда как западноафрикански шимпанзета хвърлят камъни в дупки в дървета и извършват други странни действия, при които предмети се използват като инструмент във вероятно ритуална практика.  Нови видеокадри на ритуално поведение на шимпанзета, заснети и анализирани от изследователи, показват, че животните може да изпълняват духовни практики и че дори е възможно да вярват в Бог, пише The Telegraph.

Във видеоклипа се вижда как западноафрикански шимпанзета хвърлят камъни в дупки в дървета и извършват други странни действия, при които предмети се използват като инструмент във верояно ритуална практика. Лаура Кехое, учен от Хумболтския университет в Берлин, казва, че “никога не е наблюдавала нещо подобно” и че “то я кара да потръпва.”

Откритието може да помогне на учените да разберат как са започнали и са се развили човешките религиозни ритуали, тъй като поведението на шимпанзетата поразяващо прилича на поведението, с което, според учените, са се отличавали примитивните човешки племена. “Това е първата информация за многократни наблюдения върху отделни шимпанзета, които използват камък с цел, различна от добиване на храна, хвърляйки го по дървета,” посочват авторите на проучването.

Откритието е още по-интригуващо заради факта, че изобретателните западноафрикански хора също събират камъни в свещени дървета.

Източник: blitz.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *