Извънредно и само пред БЛИЦ! Дежурният сеизмолог разкри важни подробности за труса във Вранча! Очаква ли се мощна стихия и в България?

Извънредно и само пред БЛИЦ! Дежурният сеизмолог разкри важни подробности за труса във Вранча! Очаква ли се мощна стихия и в България?

Земетресение от 5,6 по Рихтер разлюля тази нощ Румъния и се усети у нас. Трусът опасен ли е за страната ни и какво да очакваме след него, специално за БЛИЦ обясни дежурният сеизмолог Илиана Попова.- Г-жо Попова, къде в България е почувствано земетресението?
 – В цяла Северна България е усетено. Тези, които са по-северните части, е усетено по-силно, защото са по-близко до епицентъра. Колкото по-далече е от епицентъра, толкова по-слабо е усещането. Колкото е по-висок етажът, толкова повече усещането се усилва.
 
– Има информация, че дори в София е усетено.
 – Да. Но е усетено съвсем слабо и по високите етажи. Поне такава е информацията, която имаме.
 
– Къде точно в Румъния е епицентърът и близо ли е до Вранча?
 – В Карпатите, това е Вранча.
 
– Колко опасно може да е това за България?
 – С този магнитут – 5,6, не може да е опасно за България. Не би трябвало да има разрушения и пострадали хора.
 
– Какво следва да очакваме сега – затихващи трусове или бихме могли да очакваме и нещо по-силно, както се случи в Македония преди две седмици?
 – Засега няма последващи трусове. И се надяваме с това земетресение да се приключи. Вранча е такова огнище, при което земетресенията се случват на 100-150 км от повърхността. Това са дълбоки земетресения. Ние не сме в състояние да запишем малките микротрусчета от България. Имайте предвид, че тези вълни затихват с разстоянието. Вранча е такова огнище, което не се характеризира със серии и автършокове. Надявам се да няма повече. Затова трябва да запазим спокойствието у хората. Това е умерено силно земетресение, във Вранча са ставали земетресения над 7,8. А това не е нещо, което да ни тревожи. Дори е добре, че земята освобождава енергия с умерено силно земетресение. Дето се казва – природата ни напомня за себе си. А това в никакъв случай не трябва да ни шокира.
 
– Напоследък имаше много земетресения около България – Гърция, Турция, Македония, сега в Румъния. Ние можем ли да очакваме нещо страшно?
 – Не. В България не очакваме нещо страшно.
 
Интервюто взе: Яна АТАНАСОВА, БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ ЗА ЗЕМЕТРЕСЕНИЕТО В РУМЪНИЯ!
 

Източник: blitz.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *